Wednesday, February 19, 2014

Himpunan Fakta - KASSIM AHMAD - RASHAD KHALIFA MALAYSIA (siri 1)


Himpunan Fakta - KASSIM AHMAD - RASHAD KHALIFA MALAYSIA (siri 1)
Muhammad Nuruddin Bashah
AJK Lajnah Dakwah PAS Pusat
Seorang yang berfahaman kiri

 1. Seorang revolusioner dan pastinya anti kerajaan UMNO yang berasaskan kaum.

 1. Beliau memimpin Parti Sosialis Rakyat Malaysia bersama Syed Hussin Ali selama 18 tahun.

 1. Beliau ditahan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) selama lima tahun (1976-1981) kerana dikaitkan dengan perjuangan sosialis/ komunis. Menteri Keselamatan Dalam Negeri ketika itu ialah Tan Sri Ghazali Shafie dan Perdana Menteri Malaysia ialah Hussein Onn.

Turning point

 1. Di Amerika Syarikat hasil garapan seorang pemikir Islam, Rashad Khalifa. Rashad sebelumnya turut menggemparkan umat Islam seluruh dunia apabila memperkenalkan Kod 19.


 1. dibebaskan menjelang Hari raya Haji pada 30 Julai 1981 ketika Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri Malaysia (15 Julai 1981). Dr Mahathir telah membebaskan tahanan ISA .Dr Mahathir adalah sahabat beliau dan pernah menulis kata pengantar bagi buku-bukunya

 1. Akhbar Mingguan Islam pada 21 November 1985 seperti berikut:
Perbincangan dan perbahasan ini dilakukan mengikut kaedah saintifik, semua fakta-fakta, kenyataan dan keterangan mestilah nyata, berwibawa, selaras dan benar dan semua hujah mestilah munasabah, logikal dan rasional.”

 1. Kemudian beliau menyertai UMNO.

 1. 1979, dalam Kassim Ahmad mempertahankan ISA berdasarkan ayat Quran, 18: 60-82. Maksudnya kemudaratan kecil boleh mencegah kemudaratann yang lebih besar.
Kassim mula menunjuk diri sebenar.

 1. Mei 1986, Kassim Ahmad telah menulis - “Hadith Satu Penilaian Semula” terbitan Media Intelek Sdn. Bhd. Buku tersebut kemudiannya telah diharamkan oleh Kerajaan melalui Warta Kerajaan P.U.A 223 bertarikh 10 Julai 1986.
 2. Terpengaruh dengan buku-buku tulisan Dr. Rashad Khalifa seperti buku “Quran The Final Scripture”, “Quran, Hadith And Islam” dan “Quran Visual Presentation Of The Miracle”, Kassim Ahmad telah memperkenalkan idea-idea berkenaan kepada umat Islam di negara ini dengan menulis beberapa artikel di dalam ruangan “Berani Kerana Benar” dalam akhbar Watan. Artikelnya yang bertajuk “Penolakan Teori Ahli-Ahli Hadith” telah menunjukkan pendiriannya dalam menolak hadith dan sunnah dalam Islam.
 3. Oktober 1992, Kassim Ahmad menulis - “Hadith Jawapan Kepada Pengkritik” terbitan Media Intelek Sdn. Bhd. dengan mesej yang sama iaitu menolak hadith secara total. Kerajaan sekali lagi telah mengharamkan buku tersebut melalui Warta Kerajaan.


Kaitan UMNO dengan gerakan anti Hadis

 1. Seminar yang menampilkan Kassim Ahmad sebagai panel di Putrajaya, pada 15 dan 16 Feb lalu, yang dianjurkan Yayasan Kepimpinan Perdana di bawah bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

 1. Tiada respon JAKIM sejurus tamatnya seminar.

 1. Kes sebegini sewajarnya di bawah pemantauan Menteri JPM Jamil Khir- apakah tindaka beliau?

 1. Di mana Ulama Muda UMNO yang beraliran salafi -hadis seperti Fahul Bari dan rakan-rakannya? Bukankah mereka mendokong SUNNAH, membidaahkan ramai pihak yang hanya melaksanakan perkara khilaf sedangkan dalam hal mencela hdis sebagai perundangan Islam tiada respon yang sewajarnya daripada Ulama’ ILMU.
 2. Pemimpin UMNO cukup ghairah menjemput Habib itu dan habib ini untuk berqasidah, mengelek gendang dan kompang untuk berselawat dalam masa yang sama merestui amalan pemikiran menolak hadis!
 3. Pemimpin UMNO cukup lantang isu pluralisme malah menuduh Pakatan Rakyat berfahaman liberalisme- menyamaratakan agama - dalam masa yang sama mereka mendokong fahaman liberalisme memisahkan islam dan syariat daripada hadis.
 4. Pemimpin UMNO paling gemar berarak menjerit selawat semasa Maulid Nabi saban tahun tetapi bersekongkol dengan pengasas ajaran Engkar As Sunnag (Anti Hadis) di Malaysia.

 1. Utusan Malaysia 16 Feb 14- Tun Mahathir membela Kassim Ahmad ketika merasmikan Seminar Pemikiran Kassim Ahmad: Suatu Penilaian anjuran Sahabat Pena Pak Kassim di Yayasan Kepimpinan Perdana.
  1. Kassim Ahmad merupakan seorang idealis dan pemikir yang berusaha mewujudkan masyarakat yang lebih baik.
  2. Pak Kassim telah menjadi sasaran proses label yang menganggapnya sebagai ateis.
  3. Kita perlu kaji pemikirannya. Kita tidak akan dapat ilmu dengan menolak pemikiran ahli pemikir seperti Pak Kassim,

 1. Utusan Malaysia 16 Feb 14- Chandra Muzaffar membela Kassim Ahmad ketika merasmikan Seminar Pemikiran Kassim Ahmad: Suatu Penilaian anjuran Sahabat Pena Pak Kassim di Yayasan Kepimpinan Perdana.
  1. Pak Kassim merupakan seorang yang berani melawan arus perdana tanpa mengira risiko kepada diri sendiri.
  2. Pemberontakan Kassim terhadap pemikiran konvensional sebahagian besar umat Islam dalam soal hadis dan hubungannya dengan al-Quran menunjukkan bahawa beliau berani melawan arus perdana.


UMNO Pertahan kalimah Allah tetapi pertahan juga golongan murtad.
 1. Jawatankuasa Fatwa 'Majlis Agama Islam dan "Adat Melayu Perak' Darul Ridzuan yang bersidang pada 2 Jamadilawal 1416 bersamaan 27 September 1995 memfatwakan bahawa mana-mana orang atau kumpulan yang berpegang kepada ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku 'Hadis Satu Penilaian Semula', 'Hadis Jawapan Kepada Pengkritik', (yang kedua-duanya ditulis oleh Kassim Ahmad), adalah MURTAD.
 2. Fatwa yang kemudiannya diwartakan pada 15 Feb, 1996 itu juga melarang mana-mana orang Islam mengajar, mempelajari, mengamalkan berpegang kepada atau menyebarkan ajaran-ajaran dan fahaman-fahaman yang terkandung dalam buku tersebut.
 3. Isu penggunaan kalimah Allah di kalangan kaum bukan Islam adalah khilaf dan ia ada pelbagai pandangan ulama’ ahli sunnah.
 4. Isu menolak Hadis sebagai sumber perundangan Islam, mencela kewibawaan rasulullah adalah terbatal syahadah oleh jumhur ulama’ ahli sunnah. Di mana PERKASA?Kursus Intensif Percussion-alat ketuk

Kursus Intensif Percussion-alat ketuk
Sumbangan berita atau artikel, sila hubungi:
jihadin82@yahoo.com / 017-6291368 ( Nuruddin)