Bukan anggota PERKASA

Bukan anggota PERKASA

Sunday, October 26, 2008

Penilaian Sejarah tanahair...fakta adalah fakta

Hari Ahad 26 Oktober yang lalu, saya berpeluang untuk pergi ke Pameran Kebenaran Sejarah anjuran Persatuan Persahabatan Abad ke21 Malaysia, Persatuan Kawan Karib PP, Persatuan Persahabatan Phoenix Malaysia, SUARAM Penang di Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang.

Program ini cuba membongkar kebenaran sejarah dari satu sudut yang mungkin terbenam akibat keghairahan pemerintah menjadikan sejarah sebagai medium pendidikan politik yang pro pemerintah. Terlalu banyak aspek sejarah perjuangan tempatan terutama melibatkan perjuangan pembebasan tanahair yang perlu diperhati semula secara kontekstual, realiti dan dengan aspirasi kenegaraan yang tinggi, bukan sekadar fakta dan emotif.

Apa yang saya lihat, pameran berkenaan terlalu pro dengan perjuangan komunis terutama penonjolan watak PKM dan PKC (China) sebagai pemusatan perjuangan anti empirelism di rantau ini. Perlu juga saya berikan hujah saya terutama berkaitan peranan sebenar setiap pejuang pembebasan dan sejauhmana ia berkaitan dan bertepatan dengan ciri pembebasan yang penuh jatidiri kenegaraan.

Saya amat bersetuju jika kita menonjolkan semula sejarah perjuangan Rejimen ke-10 askar PKM berbangsa melayu yang memilih jalan militari selepas wadah API, AWAS dan PKMM mereka diharamkan oleh British. Lantaran mereka bukan memperjuangkan ciri perjuangan Islam yang milenerian (keagamaan/pan turki dan timur tengah). Mereka memilih jalan lain yang dirasakan mempercepatkan proses kemerdekaan. Dalam masa yang sama mereka diburu secara melulu oleh British dan sememangnyalah mereka tidak rela bergelar penderhaka rakyat. PKMM yang sememangnya bercirikan sosialis walaupun mungkin diresapi elemen Islam (bawaan Dr Burhanuddin), mereka juga anti aristocrat dan feudalism yang berakar umbi di Malaya. Jadi PKM lah alternatif bagi mereka yang kuat dengan pegangan sosialis selepas PKMM diharamkan.

Kesangsian tetap perlu diperhati semula terhadap benarkah PKM benar-benar berjuang untuk kemerdekaan tanahair atau hanya membawa ideologi proletariat komunis China di Tanah Melayu? Kunjungan Chin Peng ke China pada 1960 cukup menggambarkan kepercayaan dan harapan Mao Tze Tung agar menjayakan revolusi Komunisme di Tanah Melayu (Malaya).

Perjuangan Komunis di Tanah Melayu berslogankan Perang Anti Empirelis. Bukankah kemudiannya lagak Rusia dan China lebih dahsyat daripada empirelis British. Saya tidak pernah menyangkal perjuangan anti empirelis adalah perjuangan bersama rakyat baik apa sahaja agama di Tanah Melayu. Namun begitu kelompok manakah yang benar-benar membawa citra rakyat, jatidiri dan aspirasi kenegaraan yang benar-benar tulen untuk memerdekakan Negara serta membebaskan Negara daripada ideologi barat seperti kapitalis dan komunis?

Lantaran itu perjuangan PKM tidak boleh dinafikan dalam memerangi British. PKM juga berjuang untuk merdeka. Tetapi ke arah mana negara ini dibawa. Ini tetap menjadi persoalan dan mungkin ada jawapannya. Lihat sahaja apabila Chin Peng menolak ajakan Tunku untuk membuang kepercayaan Komunis serta menerima kepercayaan umum Negara. Beliau menolak sekerasnya. Tidak kita sangkal bahawa desakan Tunku untuk melebel PKM sebagai penderhaka dan tidak diampun kesalahan adalah melampau dan memiliki agenda Komenwelth yang serupa iaitu memerangi komunis. Akan tetapi ketegaran Chin Peng dengan ideologi Komunis adalah suatu yang jelas menunjukkan arah perjuangannya untuk mencorakkan Tanah Melayu sebagai negara komunis.

Walaubagaimana pun keikhlasan dan semangat juang pejuang nasionalis dalam PKM yang benar-benar tulus untuk menjadikan Tanah Melayu bebas secara mutlak daripada influensi penjajahan barat dan timur perlu diiktiraf.

Pendita Bitara
8.20 pagi
Al Itqan 2008
# fakta kekejaman dan kebejatan sistem komunis China tidak perlu dibahaskan lagi kerana semua manusia di dunia ini boleh mengetahui kedahsyatan pemerintahan Komunis di China.

PAPAN TANDA

Kursus Intensif Percussion-alat ketuk

Kursus Intensif Percussion-alat ketuk
Sumbangan berita atau artikel, sila hubungi:
jihadin82@yahoo.com / 017-6291368 ( Nuruddin)